גורמי סיכון לאנדומטריוזיס

תעזרי לעצמך להפסיק לסבול! השאירי פרטים עכשיו ונשמח לסייע לך!
צרו איתנו קשר
צרו איתנו קשר

גורמי סיכוןן לאנדומטריוזיסהמחזור החודשי קיבל את שמו עקב הפעולות החוזרות על עצמן באופן קבוע ובזמנים מוגדרים. בתחילה מכין עצמו את הגוף לקראת הביוץ וההיריון שאולי יגיע בעקבותיו.

הורמון האסטרוגן מופרש בגוף, רירית הרחם מתפתחת ומתחילה להתעבות במטרה להגן על העובר שיתחיל להתפתח ממספר תאים בודדים.

במידה ואין הפריה, זהו השלב בו מתחילה הווסת. רירית הרחם נושרת לאיטה והסימן לכך הוא הדימום הקבוע בכל חודש אצל נשים המקבלות מחזור באופן תקין.

תאי הרירית נקראים "אנדומטריום" ובמצב תקין הם נמצאים אך ורק סביב הרחם. במידה וחלק מהם נודדים למקומות אחרים – נלחמת בהם מערכת החיסון של הגוף ומנטרלת אותם לפני שיספיקו לעשות נזק.

אך מה קורה אם התאים אינם מנוטרלים כפי שצריך להיות?

אנדומטריוזיס – המחלה שמאחורי הכאבים

אנדומטריוזיס מוגדרת כמצב בו תאי רירית הרחם יוצאים מן המקום הטבעי שלהם ונודדים ברחבי האזור. ישנן פעמים בהם הם מגיעים אל האגן, במקרים אחרים אל איברי הרבייה הקרובים אליהם ביותר ובמקרים נדירים מגיעים התאים אף לריאות ולמוח.

בכל חודש, כאשר רמות האסטרוגן עולות לקראת הווסת, מרגישים זאת תאי אנדומטריום בכל מקום, גם אם מקום זה אינו טבעי. כך נוצר מצב שבעת הדימום החודשי יכול להיווצר דימום גם באגן או באיברי הרבייה שעלול להקשות מאוד על החולות.

בעיות פוריות, כאבי גב ובעת קיום יחסי מין הם רק חלק מהתסמינים המאפיינים את המחלה.

גורמי סיכון לאנדומטריוזיס

לכל מחלה ישנם גורמים המגדילים את הסיכון לחלות בה. אנדומטריוזיס אינה יוצאת דופן, ואף על פי שהרפואה עדיין אינה יודעת בוודאות מדוע מתרחשת המחלה – ישנם מספר גורמי סיכון ידועים מראש המגדילים את הסיכוי לחלות בה:

גנטיקה

אחת הסיבות הידועות והמוכרות לרוב המחלות בעולם – וגורם סיכון גדול במיוחד.

במידה ומישהי מקרבה ראשונה חלתה באנדומטריוזיס – אימא, אחות או בת – רמת הסיכון אצל קרובותיה מדרגה ראשונה עולה משמעותית. כדי להבהיר עד כמה הגנטיקה קשורה לדבר – תאומה החולה באנדומטריוזיס מקפיצה את הסיכוי של תאומתה לחלות גם כן בצורה ברורה.

הפסקת ווסת מאוחרת

כל אישה מפסיקה לקבל מחזור בשלב אחר בחייה. ככל ששלב זה מאוחר יותר, הסיכון לחלות באנדומטריוזיס גדול יותר. הדבר קשור לכך שהמחלה מושפעת באופן ישיר מאסטרוגן, וזהו הורמון המופרש בעת קבלת המחזור.

לאחר הפסקת קבלת הווסת יורדת באופן טבעי רמת האסטרוגן בגוף וכך הסיכוי לחלות במחלה קטן עם הגיל.

קבלת ווסת מוקדמת

הצד השני של אותה המטבע. כשם שקבלת ווסת עד גיל מאוחר מגדילה את הסיכון עקב רמות האסטרוגן שנשארות גבוהות בגוף – כך קבלת ווסת ראשונה באופן מוקדם מגדילה את הסיכון באותו האופן. נשים המקבלות מחזור בגיל צעיר חשופות מלכתחילה לרמות אסטרוגן גבוהות יותר מאלו שמתחילות בגיל מאוחר יותר. רמות האסטרוגן מעלות את הסיכון לאנדומטריוזיס ועל כן זהו גורם סיכון נוסף.

בעיות במערכת המולריאנית

מערכת המין הנשית מכונה גם המערכת המולריאנית. זהו שמה הרשמי של מערכת המין הנשית בעת שהיא מתפתחת עוד בשלב העובר בהיריון. כאשר קיימות בעיות במערכת המין הדבר משפיע על רמת ההורמונים בגוף.

מאחר ואנדומטריוזיס קשורה להורמונים בקשר ישיר – כל אנומליות במערכת המין הנשית משפיעה על הסיכוי לחלות בה.

ויתור על הנקה

מחקרים הוכיחו כי הסיכוי לחלות באנדומטריוזיס קטן אצל נשים אשר מבצעות הנקה ממושכת. ההנקה קשורה לקבלת מחזור, ויסות הורמונאלי וחזרת הגוף לשגרה לאחר הלידה.

אישה הבוחרת להניק ככל הנראה תיוותר ללא ווסת לאורך תקופה וכך תימנע מסחרור של הורמונים שמשפיעים על אנדומטריוזיס וכך תקטין את סיכוייה לחלות במחלה.

ויתור על הנקה יחשוף את האישה לסיכון מוגבר לאנדומטריוזיס כתוצאה מכך.

תעזרי לעצמך להפסיק לסבול! השאירי פרטים עכשיו ונשמח לסייע לך!
מאמרים אחרונים

מהי ממוגרפיה?

אם הגעת לגיל 40 או אם חלילה יש לך במשפחה היסטוריה של סרטן השד, חשוב מאד שתכירי את התחום הקריטי ומצליח החיים של מהי ממוגרפיה.

למאמר המלא »

העצמת לוחמי אנדומטריוזיס: כיצד אימון אישי יכול לעשות את ההבדל

חיים עם אנדומטריוזיס יכולים לעתים קרובות להרגיש כמו קרב עלייה. הכאב הכרוני, העייפות והתסמינים הבלתי צפויים יכולים לגבות מחיר הן מהרווחה הפיזית והן הנפשית. עם זאת, יש כלי רב עוצמה שיכול לעזור בניהול מצב זה – אימון אישי.

למאמר המלא »

קידום אתרי תכשיטים

האתר של אתר האנדומטריוזיס צריך להיות מרתק ואינפורמטיבי יותר. הם רצו לעזור לאנשים להבין את מצבם, למצוא תמיכה וללמוד על אפשרויות הטיפול שלהם. יצרנו בלוג

למאמר המלא »
072-3341191
מעוניינים שנחזור אליכם? השאירו פרטים!